Politici de Sanatate

Lupta pentru sediile instituţiilor europene. România riscă să o piardă

04 august
00:05 2016
Lupta pentru sediile instituţiilor europene. România riscă să o piardă

Dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, agenţiile europene care au sediul acolo vor trebui să se mute. Este vorba despre Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Ambele sunt printre cele mai influente și au roluri cheie în două dintre cele mai profitabile sectoare economice.

Mai multe state s-au arătat deja interesate să le găzduiască. Portalul Euractiv a ajuns la concluzia că Italia şi Spania sunt fruntaşe în cursă, în timp ce alte state vor rămâne, cel mai probabil cu mâna goală. Acestea sunt Croaţia, Bulgaria, Cipru, Slovacia şi România.

Nu e vorba doar de faptul că Italia şi Spania au fost foarte vocale în a cere aducerea sediilor celor două agenţii pe teritoriul lor. Aceste ţări par să aibă deja strategii de luptă. La cererea premierului Matteo Renzi, în Italia a fost creat deja un grup special de experţi care să se ocupe de această problemă. În paralel, primarul din Milano, Giuseppe Sala a fost la începutul lunii trecute în Londra ca să convingă că oraşul său este perfect pentru a găzdui ambele agenţii, “datorită infrastructurii sale excelente, celor 10 universităţi (…) a faptului că piaţa imobiliară îşi revine în totalitate”.  În Marea Britanie, Giuseppe Sala s-a întâlnit cu preşedintele EBA.

În Spania, problema mutării sediilor agenţiilor europene pare să fi ameliorat rivalitatea dintre Madrid şi Barcelona (capitala comunităţii autonome catalane). Vicepremierul spaniol, Soraya Saez de Santa María a anunţat că executivul va colabora cu cel din Catalonia, pentru a susţine Barcelona în lupta pentru a obţine sediul EMA. Mai mult, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un raport care să susţină candidatura Barcelonei. Madridul, în schimb, speră să obţină sediul EBA.

Totuşi, atât Spania, cât şi Italia deja găzduiesc mai multe instituţii europene, în timp ce alte cinci ţări membre – România, Croaţia, Bulgaria, Cipru şi Slovacia – nu au niciunul.

Oficialii de la Comisie, Consiliu, EMA şi EBA nu vor să comenteze problema mutării sediilor înainte ca Marea Britanie să solicite oficial ieşirea din Uniune.

Totuşi, neoficial, surse din ambele agenţii spun că există deja nişte criterii pentru alegerea ţării în care se stabilesc sediile. În cazul EMA, un rol central îl vor avea transporturile şi alţi factori logistici, pentru că peste 200 de experţi din toată Europa, grupaţi în mai multe comisii, trebuie să călătorească lunar spre agenţie. Alte mii de specialişti vor trebui să vină şi ei, regulat, pentru diverse întruniri.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: